Naturvård

Naturvårdsgruppen

Niclas Löfgren, [email protected], 070 6752005 (sammankallande)

Janina Nilsson, [email protected], 0707-564970

Matilda Hübinette, [email protected], 070 450 46 80

 

Regler för Haknäs samfällighet avseende röja träd och sly på samfälld mark

Naturvårdsgruppen och styrelsen verkar för att i positiv anda främja ideellt arbete på samfällighetens gemensamma ytor. Det är viktigt att genom skötselplanen ha koll på det område man röjer i, då det kan finnas särskilda bestämmelser om just det området. Ekar är ett sådant exempel där det på olika platser gäller olika regler. Skötselplanen hittar du här. Om du är osäker på vad som gäller så är det alltid en bra idé att kontakta naturvårdsgruppen. Efter att du har läst vad som gäller för området i skötselplanen så gäller nedan för röjning:

 

  • 0 - 10 cm brösthöjdsdiameter: inget godkännande krävs för de flesta träd och buskar. Såvida naturvårdsgruppen/skötselplanerna inte säger annat, skall dock alltid följande sparas: hagtorn, hägg, vildapel, rönn, skogstry, enbuskar.
  • 10 - 30 cm brösthöjdsdiameter: man skickar sin fråga till naturvårdsgruppen som sedan tar beslut på sina möten med majoritetsomröstning. Besluten protokollförs. Även vid beskärning av dessa träd krävs godkännande. 
  • +30 cm brösthöjdsdiameter: man skickar sin fråga till styrelsen som tar beslut och involverar naturvårdsgruppen.Även vid beskärning av dessa träd krävs styrelsens godkännande. 

 

Generella övriga bestämmelser

Träd från gallring får tas tillvara som ved.

Var och en som röjer på samfälld mark ansvarar för att städa upp efter sig samt ansvarar för att eldning av sly sker på ett säkert sätt.

All användning av Ecoplugg och övriga pesticider i samfällighetens gemensamma områden är förbjuden.

Användning av arbetsmaskiner kräver alltid ett godkännande av styrelsen genom protokollfört möte då dessa kan ge markskada.

Allmänt om majkasen: Endast ris får läggas på majkasen. Ris får endast läggas på efter det har gått ut en anmodan från styrelsen att det är ok att lägga på ris. Det sker när styrelsen vet att det finns någon som kan vara eldvakt och att övriga förutsättningar i samhället tillåter att vi genomför ett gemensamt valborgsfirande. Om du kan tänka dig att vara eldvakt kontakta någon ur styrlsen så tidigt på året  som möjligt.  Eldvakt vid valborg räknas som närvaro på tre arbetsdagar. 

Om dumpning: Ris, löv, gräsklipp eller något annat från egen tomt får ej dumpas på samfällighetens mark utan ordförandens skriftliga godkännande. 

Vid osäkerhet är det alltid bra att kontakta naturvårdsgruppen eller styrelsen för att reda ut vad som gäller. 

Kapa ej träd / sly så att det blir stumpar som blir höga och vassa. Använd ej huggande verktyg (t.ex. yxa).

Undvik att röja helt rent utan spara träd och buskar för att garantera återväxt och undvika förslyning. 

Blommande buskar och träd är alltid bra att spara då dessa är viktiga för djurlivet.

Åtgärder som görs utan godkännande enligt detta dokument kan leda till skadeståndskrav.

Tänk på att en del träd och växter även kan skyddas av lag. I de avseendena gäller skyddet både på samfällig mark och på egen tomt.