Arbetsdag

Vi har arbetsdag (städdag i stadgarna) på vår och höst och en bad och båt dag i början av sommaren.  

Brukligt är att samlas vid postlådorna och börjar med att rensa diken och vägtrummor. Sedan brukar vi fokusera på några övriga projekt som varierar från år till år. 

I normalfallet är dag för vårstädningen tredje söndagen i april och dag för höststädningen tredje söndagen i oktober.  

En påminnelse till samtliga fastighetsägare: Håll diket vid din tomt fritt. Det får inte hänga ut kvistar mot vägen. Se även till så att rören under uppfarten ej är igentäppta.

Huvudventilerna ska motioneras på vårstäddagen (pumphusgruppen). 

I årsavgiften till samfälligheten ingår en skötselavgift om 600 kr (900 kr från 2023 beslutat av styrelsen för bekräftelse på stämman).  Vid varje närvaro vid arbetsdag föregående år avräknas 200 kr (300 kr från 2022 beslutat av styrelsen för bekräftelse på stämman) från skötselavgiften.  Eldvakt vid valborg räknas som närvaro på tre arbetsdagar. T.ex., närvaro arbetsdagar under 2018 avräknas med 200kr/arbetsdag från skötselavgiften  2019.  Även eldvakt under 2018 tillgodoräknas i avg 2019.

Det ingår i alla boendes ansvar att ta hand om samfälligheten även mellan arbetsdagarna. I det kan det ingå att plocka skräp, klippa bort utväxande grenar, röja sly, ta med sig en kratta till stranden, etc. Sådana insatser är lovvärda och uppskattas av alla i samfällighet. Vi kan tyvärr inte göra avräkningar mot skötselavgiften mot detta kontinuerliga arbete, som vi alla ska delta i. Har man inte möjlighet att vara med på en arbetsdag, finns det ibland en möjlighet att göra en insats i anslutning till arbetsdagen. Detta kommuniceras ofta i utskick, men ta gärna kontakt med bad och båt grupp resp. naturvårdsgruppen och se vad du kan göra.

Vid ägarbyten:  Notera att kommunicera med den nya ägaren om det finns ev. avräkningar eller om hela skötselavgiften ska betalas och att reglera detta vid ägarbytet. Skötselavgiften, såom övriga samfällighetsavgifter, är kopplade till fastigheten och följer därmed med i överlåtelsen av fastigheten. 

Almänt att tänka på vid arbetsdagar: 

Bra verktyg att ta med: Grensax, spett, såg, röjsåg, kratta, lie, motorsåg, skottkärra, släp, rep, spade (bad).

Kapa ej träd / sly så att det blir stumpar som blir höga och vassa.  Använd ej huggande verktyg (t.ex. yxa / macheta).

Vid röjning: Se under naturvård för fler detaljer för vad som gäller.    

Den som inte har möjlighet att delta kontaktar naturvårdsgruppen för andra sysslor, ex:

Före: Inhandla fika och lunch; Under dagen: Koka kaffe, servera, leka med barnen; Efter: Eldvakt av risbrasan.